Arama Motoru Optimizasyonu (SEO-Search Engine Optimization)

Arama Motoru Optimizasyonu (Seo) Nedir ?
İngilizce Search Engine Optimization kelimelerin baş harflerinden oluşan SEO, arama motoru iyileştirmesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Arama motorlarından en yüksek sayıda ve nitelikli ziyaretçiyi çekmek için yapılan işlemler bütünü de diyebiliriz. Amacı web sitelerinin, arama motorlarının* kriterlerine uygun hale getirilerek hedeflenen aramalarda yükseltilmesidir. Bununla birlikte arama motorları, arama sonuçlarını listelerken algoritmik** bir yapı kullanmaktadır. Bu nedenle web geliştiricileri; yazmış oldukları sayfaları bu ayrıntıya dikkat ederek oluştururlar. İnternetin ekonomik anlamdaki gücünün artması neticesinde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır.
*   Arama motoru, İnternet üzerinde bulunan içeriği aramak için kullanılan bir mekanizmadır. Üç bileşenden oluşur: web robotu, arama indeksi ve kullanıcı arabirimi. Ancak arama sonuçları genellikle sık tıklanan internet sayfalarından oluşan bir liste olarak verilmektedir. Örneğin; Google, Yandex, Bing, Yahoo vb. gibi.
** Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.
Seo İşlem Basamakları Nelerdir ?
Site içi Arama Motoru Optimizasyon ; Arama motorlarının sitenizi daha iyi tarayabilmesi ve anlaması adına bazı teknik düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Site içerisinde yapılan teknik düzenlemelere site için seo “on-page seo” denilmektedir. Site içi düzenlemeler; arama motorlarının siteyi düzenli bir şekilde okumalarına ve anlamlandırmasına yardımcı olur. Arama motorları; herhangi bir siteyi içeriği ile değerlendirirken kullanıcı deneyimini gözönünde bulundurur ve algoritmasını o deneyimlere paralel olarak oluşturur. Zaten arama motorlarının en büyük amacı da kullanıcıların istediği sonuçları onlara sunmaktır. Site içi SEO, tüm sayfa ve kategorilerin SEO uyumlu olarak arama motorlarına anlamlandırılma işlemleri yapılmaktadır. Bu sayede kullanıcılar arama motorlarında hedef kelimeleri ile alakalı en kaliteli içeriğe ulaşmış olurlar. Site içi SEO işlemlerine örnek olarak “W3C Geçerlemesi, robots.txt, uygun başlığın kullanılması, görsellerdeki çözünürlük kalitesi, alan adı (domain) uygunluğu, özgün içerik, site hızı” gibi metodlar gösterilebilir.

Site dışı Arama Motoru Optimizasyon; Site dışı SEO yapmak için çok sayıda farklı teknikler vardır. En popüler olanları ise sitenin kaliteli ve yüksek backlink sayısına sahip olmasıdır. Backlink, bir web sitesinin diğer bir siteye verdiği linktir. Ancak başta Google olmak üzere tüm arama motorları; manipüle edilmiş backlinklere karşıdır. Bunun nedeni, backlinklerin arama motorları nezdinde bir referans olmasıdır. Dolayısıyla arama motorları, yapay bir referansı kabul etmeyecektir. Bu bağlamda web sitesine gelen backlinklerin gerçek kullanıcılar tarafından gerçekten verilmesi gerekmektedir. Bunun gerçekleştirilmesi de kaliteli ve insanlar tarafından gerçekten beğenilen web sitesi yapmak ve bu web sitesinde ilgi çekici içerikler yayınlamaktır. Bu sayede insanların sitenize backlink vermesini sağlayabilirsiniz. Backlinkler dışında arama motorları; kullanıcı deneyimlerini göz önünde bulundurarak web dünyasındaki birçok sinyalden yararlanır ve algoritmalarını bu sinyaller ile dayandırır. Sosyal medyadaki etkinlik, marka bilinilirliği gibi birçok etken de arama motorlarının dikkat ettiği alanlardır. Dolayısıyla bu alanlardaki etkinliğe de önem verilmelidir.

Black Hat SEO Arama Motoru Optimizasyon; Çeşitli onaylanmayan yöntemlerle arama motorunun çalışmasını manipüle ederek bir sitenin ilgili veya hedef anahtar kelimede öne çıkmasını sağlamaya çalışma işlemidir. Yöntemlerden bazıları aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir. Örneğin; Anahtar kelime yığınları, Çıkış sayfaları, Bilgisayar tarafından otomatik yazılan sayfalar, İkiz sayfalar, Küçük makaleler, Görünmez yazılar gibi. Black Hat SEO teknikleri, onaylanmayan yollar olduğu için; Alan adının tamamen veya kısmen indekslerden çıkarılması ile de sonuçlanabilmektedir. Google kalite yönergelerini ihlal eden siteler manuel işlemler cezasına maruz kalmaktadır. Katma değeri düşük veya tam spam cezası uygulanmaktadır. Kalite yönergelerini ihlal eden siteler genellikle, google dizinlerinden kalıcı olarak uzaklaştırılmaktadır.
Arama Motoru Optimizasyon (Seo) Süreçleri Nelerdir ?
Optimizasyon sürecine ilişkin aşamaların bazıları aşağıda sıralanmıştır.
  1. Statik IP ve W3C geçerlemesi
  2. LSI tekniği ile eşdeğer içerikli kelimelerin içeriğe yansıtılması
  3. Sayfalara uygun başlıklar seçilmesi (Title)
  4. “robots.txt” dosyasının kullanımı
  5. Meta etiketlerin kullanımı
  6. İçeriğin özgün olması (başka sitelerden kopyalanmamış olması)
  7. Site içi dolaşımın düzenlenmesi
  8. Sitenin içeriği ile alâkalı başka sitelerden bağlantı toplanması
  9. Sitenin seçilen anahtar kelimelerin site içeriğindeki yoğunluğunun belirlenmesi
  10. Arama motoru örümceklerinin siteyi daha hızlı taraması için site haritası oluşturmak
  11. İlgili anahtar kelimeleri kalın veya italik şekil gibi özellikler kullanarak önplana çıkarmak
  12. Tablo düzeni ile tasarlanmamış, CSS tabanlı sitelerin oluşturulması
  13. Bir sayfadaki link sayısının 100’ün altında tutulması
  14. Resim alt etiketlerinin içerik ile uyumlu hâle getirilmesi
  15. Site açılış hızına doğrudan etki edebilecek unsurların gözden geçirilmesi
  16. Kullanıcı dostu url yapısı tercih edilmesi
  17. Sitedeki tüm metinlerin site geneli ile uyumlu olması
  18. “404” sayfalarının çalışan bir sayfaya yönlendirilmesi
  19. Site için yerel uzantılar kullanmak
  20. Sitede güvenlik sertifikası kullanmak
  21. Site için Favicon görseli kullanmak
  22. Sitenin içerik-kod oranı
  23. Sitenin güncel içerik ile beslenmesi
  24. Sitede kullanılan resimlerin özgün olması
  25. Sitede kullanılan resimlere yükseklik ve genişlik değeri atanması
  26. Sitenin barındırıldığı sunucunun yerel olması (yerel arama sonuçları hedeflendiğinde geçerlidir)
  27. Sitenin sosyal medyada bilinirliğini arttırmak
  28. Site içinden, otoriter sitelere Dofollow veya Nofollow etiketleri ile işaretlenmiş link çıkışları vermek
  29. Siteyi çeşitli nedenlerle oluşabilecek muhtemel yayın kesintilerinden korumak
  30. Bir site ile ziyaretçiler arasında karşılıklı alışverişe dayalı bir ilişki oluşturmak
  31. Gereksiz Javascript kodlardan (kullanıcının içeriğe odaklanmasını kesen uygulamalardan) siteyi arındırmak
  32. Google Insights puanlamasında mobil ve masaüstü olmak üzere iki alanda da 70 üzeri puan elde etmek
  33. Anahtar kelime yoğunlu
Alan adı seçimi Nasıl olmalıdır ?
Arama motoru optimizasyonu çalışmasında ‘domain’in oldukça büyük etkisi vardır. Ancak anahtar kelime domain olması şart değildir. Eğer marka adında bir domain seçimi yaptıldı ise sektör ile alakalı anahtar kelimeler arama motorlarında görünmektedir. Bu faktörler: Alan adının uzun süreden beri kaydedilmiş olması
Alan adının ilgili anahtar kelimeleri içermesi veya yayın yapılan sektör ile alakalı olmasıi, Alan adının bir web sitesi ile yayında olması ve yeterli bilgi ve içeriği taşıması vb.

Bu ürünlerde ilginizi çekebilir !